UNO får nya lokaler på Sundsta

Tomas Edquist, projektledare Karlstads kommun, och Joakim Nilsson, platschef Niwa Entreprenad. /Foto: Helena Lundberg

Den kreativa mötesplatsen Ungdomens hus, UNO, är idag beläget på Västra Torggatan. Den 15 december öppnar det upp i nya lokaler i Sundsta bad- och idrottshus.

– Känslan är att det blir väldigt bra. På den ytan vi fått har vi maxat så mycket som det bara går, säger Tomas Edquist, projektledare från Karlstads kommun.

Är du mellan 16 och 26 år och gillar att dansa, måla, spela musik eller andra skapande aktiviteter? Då har du säkert hört talas om Ungdomens hus, UNO, som är en kreativ mötesplats för ungdomar. Här kan du hänga med likasinnade, testa dina idéer och även få coachning av kultursamordnare och fritidsledare.

I nuläget har UNO sina lokaler centralt beläget på Västra Torggatan i Karlstad, men då dessa inte längre är riktigt ändamålsenliga flyttar verksamheten in i nyrenoverade lokaler i Sundsta bad- och idrottshus. Dessa lokaler var tidigare storkök och matsal för Sundstagymnasiet.

– Det är ett lugnare område och tanken är också att samla flera aktiviteter på samma ställe, att UNO ligger tillsammans med badhus, sporthall, gym med mera, säger Joakim Nilsson, platschef Niwa Entreprenad.

De nya lokalerna kommer innehålla många smårum för att erbjuda ett brett spektrum av olika kreativa sysselsättningar. Målarrum, replokal, musikstudio, danslokal, en mindre scen och ett par duschar. Det kommer även finnas ett vardagsrum, ett kontor, ett café med servering och en personalmatsal som ska delas med badhusets personal.

Utöver detta blir det en uthyrningslokal med egen entré. Även övriga delar ska det finnas möjlighet att hyra in sig på.

– Känslan är att det blir väldigt bra, det är speciellt kul när man gör för ungdomar. På den ytan vi fått har vi maxat så mycket som det bara går, säger Tomas Edquist, projektledare från Karlstads kommun.

Ljudisolering

Bygget är full gång och UNO beräknas kunna flytta in den 15 december.

– Än så länge följer vi planen och nu börjar man se lite struktur. Vi har fått upp alla väggar, golvet håller på att flytspacklas, väggar målas, vi drar el, ventilation, nytt avlopp, vatten… det är många yrkesgrupper igång samtidigt, berättar Joakim.

Nästa moment är att börja med grundfundament till den nya entrén, som kommer ligga åt motsatt riktning från Sundsta tjärn. Entrén kommer ha tak med glasväggar och här kommer det även finnas en exponeringsyta så att man utifrån kan ta del av de alster som skapas.

Allmänt kommer det vara många arkitektritade glaspartier, då verksamheten ska kännas öppen och kreativ.

Byggnationen av lokalerna kommer anpassas efter sitt ändamål.

– I danssalen har vi ett speciellt golv, med rätt svikt i, anpassat för dans. Hela spegelväggar och allt som ska vara i en danslokal, berättar Joakim.

– Det blir ljudisolerade väggar till replokalen och musikstudion och de yttre väggarna och väggarna mellan rummen blir extra tjocka. Allt för att man ska kunna vara i de olika rummen utan att bli störd av varandra och för att inte påverka de övriga verksamheterna i huset, avslutar Tomas.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se