Tog över bygget: “Det var rena turen”

Daniel Carlsson från Karlstads kommun med Magnus Alvkäll och Johan Larsson från Kvarnverket.

Bygget av Ilandahallen blev i slutet av mars stillastående efter att byggföretaget som inlett arbetet gick i konkurs. Nu har Kvanverket tagit vid i en partnering och hallenbygget går återigen framåt.

Ilandahallen är en efterlängtad hemmaborg för områdets idrottsföreningar. Det blir en renodlad fullstor idrottshall för idrott, särskilt anpassad för handboll, innebandy och fotboll där det tidigare varit en grusplan på motsatt sida av vägen mot Ilandaskolan. 

Byggnationen startade hösten 2021 men i slutet av mars stannade bygget upp när det tidigare byggföretaget försattes i konkurs. I början av juni kom det åter igång.

– Nu gjorde vi så att det blir en partneringupphandling istället, säger Daniel Carlsson, projektledare teknik- och fastighetsförvaltningen på Karlstad kommun.

Ny entreprenör

Det nya företaget på bygget är Kvarnverket som är en ny aktör i branschen. 

– Vi startade upp i maj, Ilandahallen är vårt första produktionsprojekt. Det är en bra start för oss på Kvarnverket att vi fick ett projekt att komma igång med direkt, säger Magnus Alvkäll, vd Kvarnverket. 

När de tog över var det endast en platta, en stålkonstruktion och tak på området.

Nu har hallen blivit tätad, isolerad och efter att ställningen tagits ner blottas den faluröda panelen i bred liggande limträ.

– Det här är ju ett gammalt samhälle, det var en betesäng här förr i tiden, så den passar in i historien och vi är väldigt stolt över den. Den är kvalitetsmässigt väldigt bra, säger Daniel.   

Bygget

Huset byggs med takstolar av limträ. Till utformningen kommer hallen att påminna om Hultsbergshallen fast med något större träläktare med plats för omkring 175 personer. 

Inne blir det aukustikpanel i trä. Hallen får dessutom någon form av konst. 

I en av byggnadens lågdel finns en större cafédel som omringas av stora glaspartier. Cafét gör det möjligt för föreningarna att ha försäljning vid matcher och cuper. 

Totalt blir byggnaden nära 1 700 kvadratmeter innehållande förråd, fyra omklädningsrum, ett par domarrum samt ett konferensrum. Även entrévärd får ett litet rum. 

Med bil tar man sig till hallen via Rådalsvägen. Här blir det en parkering med 35 platser samt plats för buss.

Samtidigt bygger man också gång- och cykelväg så att man enkelt kan ta sig till hallen via Skåreberget.

– Därför bygger vi också entrén på den sidan istället för att bygga den åt det håll som infarten från bilvägen är åt. Gång- och cykelvägen bygger vi parallellt med hallen och kommer bli klar samtidigt, säger Daniel.

Hallen skulle stå klart i slutet av augusti 2022, nu är nya slutdatumet våren 2023.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se