Jakobsberg får 21 nya radhus: ”Sålde slut på några minuter”

Josefin Knarrström Bergh, vd Wermlands invest, och Mathias Hastö, arbetsledare Karlstads byggtjänst. /Foto: Helena Lundberg

Den 7 november står de nya radhusen klara i Jakobsberg i Karlstad. Radhusen tillhör brf Landeriet och präglas genomgående av hög hållbarhet och designnivå.

Det här är en typ av designat småhus som vi inte har sett i Värmland tidigare, säger Josefin Knarrström Bergh, vd Wermlands invest.

Byggnationerna till det som ska bli brf Landeriet, i den nya stadsdelen Jakobsberg, startade under sommaren 2021. Den 7 november i år planeras de 21 radhusen vara inflyttningsklara.

Totalentreprenör är Karlstads Byggtjänst. Vid tid för intervjun är arbetet i sitt slutskede.

– Det har fungerat bra. Inflyttning är om en månad, så just nu håller vi på med färdigställande både invändigt och utvändigt. Vi har några carportar kvar att montera, säger Mathias Hastö, arbetsledare på Karlstads byggtjänst.

Hållbarhet

Projektet är ett samarbete mellan Wermlands invest och Signum fastigheter där fokus ligger på hållbarhet och design. Signum fastigheter levererar sitt svensktillverkade hussystem Signum bosystem och tillsammans har de paketerat projektet.

Radhusen har en hög designnivå och stort ljusinsläpp. /Foto: Helena Lundberg

– Samarbetet har fungerat väldigt väl, de har byggt med det här systemet i andra städer och bygger med väldigt bra kvalitet. Det här är en typ av designat hus som vi inte har sett i Värmland tidigare, säger Josefin Knarrström Bergh, vd Wermlands invest.

– Vi har framförallt funnit varandra i synen på att bostaden ska vara både hållbar och energisnål och på det sättet ha en kvalitetsstämpel utan att det ska kosta skjortan, säger Fredrik Thunell, marknads- och försäljningschef Signum fastigheter.

Hållbarhetstemat går som en röd tråd i både materialval och energisystem.

– Golven är det en extra hållbar ytbehandling på och köksluckor, garderobsdörrar och stenmaterial har en högre kvalitet för att hålla längre, säger Josefin.

– Vi har ett speciellt energisystem, FTX, som återvinner värme och gör husen väldigt energisnåla. Våra hus förbrukar i snitt ungefär 4000 kilowatt per år. Husen kommer också ha vattenburen golvvärme, berättar Fredrik.

Bostäderna

Radhusen kommer i två storlekar, 114 och 133 kvadratmeter och har fem respektive sex rum. Karaktäristiskt för husen är de väl tilltagna fönstren i samtliga rum.

Husägarna har fått välja mellan två olika inredningskoncept; ton-i-ton och kontrast. Ton-i-ton, det mest populära valet, har en genomgående varm och naturlig kulörskala. Kontrast innebär däremot, som namnet beskriver, en mer kontrastrik färgskala. Ljusa golv och väggar bryts av med mörkare bänkskåp, kakelplattor med mera.

Husägarna har likaså fått välja mellan dusch och badkar och även kunnat välja till kamin.

På baksidan vätter ett trädäck ut mot lummig natur och på framsidan ligger altanen delvis under tak. Varje bostad har ett eget förråd och en elbilsladdare.

Det har varit ett mycket högt tryck på bostäderna när de lanserades i mars 2021.

– Bostäderna sålde slut på bara några minuter. Vi släppte dem på ett visst klockslag och det var först till kvarn. Det var ungefär 300 på intresselistan, säger Josefin.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se