Nu står Tingvalla isstadion helt färdig

Jonas Edvinsson, Sixten Westlund och Martin Smederöd.

Efter en säsong utan möjlighet till publik står nu nya Tingvalla isstadion helt färdig. I samband med Idrottsfestivalen kunde IF Boltic välkomna allmänheten till den nya läktaren.

Med en längd på 191 meter och bredd på 80 och 12 000 kvadratmeter isyta är Tingvalla isstadion norra Europas största hall för issporter. 

– Det här är ett raskt och snabbt bygge det här så det har varit slitsamt för NCC, säger Sixten Westlund, projektledare Karlstads kommun.

Det var ett år sedan som IF Boltic premiärspelade i den nya hallen – men utan publik. Nu har resterande byggarbeten avklarats och när bandysäsongen skulle starta för året välkomnades för första gången allmänheten upp på läktaren som rymmer 1 500 personer och ytterligare 300 vid hockeyrinkarna. 

Bygget

Stommen är i stål och fasaden består sandwichpaneler som skiftar i mörk- och ljusgrå. Entrébygganden som vetter mot väster är en rundad utbyggnad i tre plan med träfasad på mitten av hallbyggnaden.

Inne i arenan har man tv-torn och läktare byggda i trä. Under läktaren finns omklädningsrum och förråd. 

– Vi har valt att bygga med trä inne i hallen för att få en varmare känsla i hallen, säger Jonas Edvinsson, platschef NCC.

IF Boltics gamla omklädningsrum i racketcenter kommer vara kvar, däremot har man byggt till åtta i hockeydelen och två omklädningsrum för allmänheten i anslutning till entrén.

Bandyn och hockeyn avskils med en ridåvägg som kan hissas upp och ned efter behov.

Mellan isen och nocken är det 25 meter. Tolv meter upp hänger drygt 900 armaturer. På det kupolformade taket har man 900 kvadratmeter av solpaneler.

– Vad som är unikt är att vi har värmeåtervinning från kylanläggningen.

Ny säsong

Inför första säsongen i nya hallen saknades ventilation och brandskydd med mera och läktarna kunde därför inte användas. Nu, inför årets säsong var de det varma delarna som hallen som har byggts. 

På plan två ovan läktaren finns det kafé och plan tre är det mötesrum, mediarum och kontor.

– Allt har gått smidigt. I och med marknadssituationen som varit har vi haft himla flyt. Det har ju varit snabba ryck inför säsongen ifjol men vi lyckades då och vi lyckades även i år med. Vi blev till och med färdiga tidigare, avslutar Jonas.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se