Knut Knutson var dragplåster på årets Bomässa

Knut Knutson, känd från Antikrundan värderade antikviteter.

Antikvitetsexperten Knut Knutson, 71, besökte årets Bomässa för att föreläsa och värdera besökarnas antikviteter.

– Det var några väldigt trevliga föremål, säger han.

MÄSSA. Smycken, konst och antikviteter fanns med bland besökarna på årets Bomässa. Under söndagen var sittplatserna framför scenen fulla.

Lockade gjorde antikvitetsexperten Knut Knutson, känd från SVT:s Antikrundan, som var på plats för att värdera besökarnas föremål.

– Det var några väldigt trevliga föremål, men alltid när jag ska värdera är 95 procent av de saker som folk kommer med värda under 500 kronor. Så är det när vi gör Antikrundan. Men sen kommer de här guldkornen, säger han.

Några miljonbelopp under årets Bomässa blev det dock inte.

Vad blev dyrast?

– Det var väl ett halsband från Wiven Nilsson för tio tusen kronor. Sen var det en ask i tenn och lite annat, fortsätter Knut.

En dag

Under sin föreläsning berättar Knut om sin sin karriär. Knut kommer från en liten by utanför Växjö. Han läste juridik i Lund när han en dag som så många andra dagar skulle vandra mot fakulteten, men fick för sig att vandra längs parallellgatan i stället – ett beslut som påverkade honom enormt.

För längs med den gatan låg kulturhistoriska museet Kulturen, vilka aviserade att de sökte guider. Han sökte och fick jobbet. Men för att få behålla jobbet var han tvungen att byta studieinriktning.

Till sina föräldrars besvikelse hoppade han av juridiklinjen för att i stället läsa konstvetenskap i Lund.

– Det var ju roligt att ha som hobby men inte som yrke, det tyckte inte far.

När han skulle åka runt och ställa ut konst på olika museer fick han en dag pryda Helsingborgs dagblad. ”Det kanske går att klara sig på det ändå”, sa hans far om yrket och relationen blev därefter varmare.

Bukowskis

Karriären tog fart när Nordens ledande auktionshus Bukowskis erbjöd honom ett jobb i Malmö.

– Den personen jag skulle ersätta skulle då lära upp mig. Det gick ju så illa att vi är gifta än idag, skrattar Knut.

Under en period var han marknadschef på Bukowskis, men efter Bukowski beslutade han att göra något eget.

Han blev 1996 delägare och intendent på Sveriges tredje största auktionshus Uppsala auktionskammare, och sedan 2007 är han ensamägare.

Mest känd är Knut för sin medverkan i SVT:s tv-program Antikrundan där han i 34 år har värderat ett stort antal moderna konsthantverk, konstglas, möbler och allmoge i samtal med deras ägare.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se