BILDEXTRA: Nu har “Roadrunner” rests vid nya arenaområdet

Roadrunner av tyska konstnärskollektivet Inges idee.

Med pompa och ståt invigdes Solstadens sportcenter på Sannafältet. Nu har även det stora konstverket Roadrunner rests på området.

Det var år 2020 som byggnationerna av kommunens stora arenasatsning på Sannafältet inleddes. Nu är arbetet nästintill klart. 

Först blev konstgräsplanen klar. Den är uppvärmd och har till huvudsak blivit utformad för amerikansk fotboll, men utnyttjas även till fotboll. 

Näst på tur Eva Lisa Holtz arena, som är Europas tredje största inomhusarena för friidrott och absolut störst när det kommer till arenor byggda med stomme helt i trä. 

Nya arenaområdet på Sannafältet har invigts.

Här finns sex banor med 200 meters varv, en rakbana på 100 meter men även träning- och tävlingsmöjligheter för hopp och kast. 

Sedan var det Sola arena, utomhusarenan som ersätter Tingvalla IP och därför kommer kunna användas för friidrott, fotboll på Superettan-nivå och amerikansk fotboll. Här blir faciliteter som omklädningsrum, domarrum och dopingrum. Huvudläktaren har 1625 sittplatser.

– Gräsytan är en hybridmatta, det är både levande gräs och plastgräs. Det finns inte så många i Sverige som gör på det sättet. Det finns automatisk bevattning och det finns värme, säger Sixten Westerlund, projektledare på teknik- och fastighetsförvaltningen på Karlstad kommun. 

Sist ut flyttas kastplanen från Norra fältet till arenaområdet. Arbetet med kastplanen startar i oktober.

Det enda man håller på att kämpa med är löparbanorna, där arbetet har fördröjts och kommer att färdigställas i maj 2023.

Partnering

Projektet är en totalentreprenad med partnering som arbetsform där Byggdialog är totalentreprenör.

– Vi har haft väldigt bra samarbete med alla som jobbat på plats. Det har gått väldigt bra. Det har varit stora utmaningar, men vi har gått genom både covid och krig men ändå klarar vi både tid och budget, säger Erik Olsson, projektchef på Byggdialog. 

Officiella invigningen var i mitten av september då allmänheten bjöds in till en stor idrottsfestival. Under en hel vecka fick besökare prova på olika idrotter, titta på fotbollsmatcher, friidrottstävlingar och föreläsningar av bland andra Lovisa Sandström, Sven-Göran Eriksson och Jonas Karlsson samt konsert med Tusse.  

Konstverk

Utöver arenabyggnationerna ville man även ge Solstadens sportcenter ett nytt dynamiskt landmärke. Nu har därför det nära sex meter höga och elva meter breda konstverket ”Roadrunner” rests utanför entrén till arenaområdet. 

– Roadrunner har fraktats hela vägen från Tyskland, säger Mikael Lundh, projektledare för arenaprojektets infrastruktur och medlem i Karlstad kommuns råd för konstnärlig gestaltning, i ett pressmeddelande.

Konstverket är skapat av det Berlinbaserade konstnärskollektivet Inges idee som består av Hans Hemmert, Axel Lieber, Thomas A. Schmidt och Georg Zey. 

”Rörelsen är den bestämmande faktorn för platsen. Den finns i den omgärdande trafiken likväl som den underliggande principen i all idrott och motion”, skriver konstnärerna.

Konstverket restes vid infarten till arenaområdet, intill Infanterigatan.

Under tiden stängde körfältet av för att ge plats åt den stora kran som skulle sätta det 7–8 ton stora konstverket.

Under hösten ska ytterligare ett konstverk monteras mellan inomhusarenan och skogen. Det blir en träskulptur som tillsammans med Roadrunner kommer invigas under våren 2023.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se