Fler företag till Bråtebäcken

Andrzej Romaniak, vd på Edsvalla Bygg, utanför hus 4 som står inflyttningsklart den 1 november. /Foto: Helena Lundberg

Karlstad Logistikcenter på industriområdet Bråtebäcken växer och blir allt mer etablerat. Tre av fyra hus är nästintill färdigbyggda och uthyrda och det sista huset byggs klart så fort hyresavtal är tecknat.

– Det har varit ett jättestort intresse och vi har flera intressenter som vill hyra in sig, säger entreprenören Pierre Eklund.

Entreprenören Pierre Eklund äger en stor del av marken på Bråtebäcken. Byggnaderna på Bråtebäcken har fått namnet Karlstad Logistikcenter då flera av hyresgästerna har ett tydligt industrifokus men också då området har en smidig placering precis intill E18.

Fyra hus

Efter att det första spadtaget togs sommaren 2018 har mycket hänt på området. Hus ett och två är helt färdigbyggda. Hus ett är fullt uthyrt medan hus två är uthyrt på 500 kvadratmeter.

Hus fyra är så gott som färdigbyggt.

– Vi är färdiga med 80 procent den sista oktober, så det går bra. Hus och stomme, allt är uppsatt och klart då. Vi kommer också vara färdigasfalterade och klara med allt runt omkring. Första hyresgästen flyttar in första november, berättar Pierre.

Hus tre är än så länge under uppbyggnad. Plattan är gjuten och stommen är uppe.

– Där ska vi sätta upp väggar och tak så det är tätt, men väntar tills vi vet vem vi ska hyra ut till. Vi har intressenter, men ingenting är färdigt. Hus tre blir inflyttningsklart tre till sex månader efter att vi tecknat hyreskontrakt.

: Björn Arnesson och Sören Guttman från BJ Entreprenad och maskinservice AB framför hus tre. /Foto: Helena Lundberg

Hyresgästerna är än så länge lastbilsverkstaden Malte Månsson, logistikföretaget Danx, solcellsföretaget Sesol, VHT Byggplåt, Autohallen Husbilar, Enersys som är ett amerikanskt batteriföretag och VOITH som tillverkar maskiner för pappersindustrin.

Alla husen upptar totalt cirka 10 000 kvadratmeter. I nuläget är det 2054 kvadratmeter som ännu inte är uthyrt och det är i hus två, tre och fyra det fortfarande finns möjlighet.

– Det har varit ett jättestort intresse och vi har intressenter även nu, men har man som vi guldhyresgäster så vill vi fortsätta vara kräsna. Något vi gärna söker är en lunchrestaurang, det har vi ingen…

Miljötänket som genomsyrar de flesta nya byggnationer finns även på Bråtebäcken. För tillfället tar Pierre in offerter för en solcellspark på taket och det kommer också finnas mellan 14 och 20 elladdstolpar på området.

– Det som är lite annorlunda mot många andra ställen är att vi använder limträstommar till limträbjälklag, vilket bidrar till att minska koldioxidutsläppen, berättar Pierre.

Leverantörer

Totalentreprenör för bygget är Edsvalla Bygg på alla fyra hus. Just nu håller de på att färdigställa hus fyra.

– Arbetet går bra. Det är vanlig träkonstruktion och sandwichpaneler. Det är roligt och går fort att bygga då vi använder moduler. Totalt har vi 20 byggare på plats, säger Andrzej Romaniak, vd på Edsvalla Bygg.

Edsvalla bygg har i sin tur ett antal underentreprenörer. Grums Rör utför allt arbete som rör vatten och värme på samtliga fyra hus. VHT Byggplåt är en annan leverantör. Markarbetet står bland annat BJ Entreprenad och maskinservice för. Vid intervjutillfället är de nästan klara med markarbetet till hus tre.

– Betongplattan är klar och vi har satt upp trästommar. Det går bra tycker jag, vi följer planen, säger Björn Arnesson, BJ Entreprenad och maskinservice.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se