Nya Klarälvsbadet i Deje klart nästa höst

Sören Jonsson, Stefan Eriksson, Kent Nilsson och Henrik Jonsson utanför nya simhallen i Deje. /Foto: Helena Lundberg

I november 2023 förväntas nya simhallen i Deje kunna invigas. Projektet är ett samarbete mellan Serneke och Forshaga kommun. Simhallen erbjuder plats för träning, lek och avkoppling och är inkluderande och tillgänglig för alla.

– Vi har fått mycket för pengarna, säger Kent Nilsson, projektledare från Forshaga kommun.  

Den gamla simhallen i Deje har 50 år på nacken och är rejält nedsliten. Därför satsar nu Forshaga kommun på en ny modern simhall som byggs precis intill den gamla. Vad som händer med den gamla är oklart och något politiskt beslut finns ännu inte.

Första spadtaget till det som ska bli nya simhallen togs 18 januari i år.

– Vi har varit lite oroliga över leveranstider, men just nu känner vi oss trygga och har allt under kontroll. I det stora hela följer vi planen och invigning i november 2023 står fast, säger Henrik Jonsson, totalentreprenör Serneke.

– Man har hittat ett bra område att bygga på, vi har kunnat använda området för att lagra mycket material i förtid vilket har sparat oss tid och därmed pengar, berättar Sören Jonsson, platschef Serneke.

Samarbetet mellan företagen, kommunen och arkitekterna har gått smidigt och med en bra dialog.

– Alla har dragit sitt strå till stacken, även arkitekterna har varit en klippa som har lyssnat på oss, säger Kent Nilsson, projektledare.

BYGGET

Allt som allt kommer kostnaden för simhallen att gå på runt 148 miljoner kronor.

– Vi har gjort betongstommen och poolerna är färdiggjutna. Det är platsgjuten betong i poolerna och kaklet. Ibland gör man rostfri pool, men här är det platsbyggt. Om några veckor kommer vi resa upp pelare och takstolar och sådant, då har vi ett skal som är tätt mot väder och vind i slutet av oktober, säger Henrik.

– Vi har en takkonstruktion som är gjord av Foamglas och plåt, en fuktsäker konstruktion. Det blir fjärrvärme och solceller på taket, berättar Kent.

– Sen har vi en fasad som är tvådelad, en plåtfasad åt två håll och en träfasad åt två håll, fortsätter Henrik.

FÖR ALLA

Den nya simhallen kommer bli 3300 kvadratmeter stor, inklusive teknikutrymmen, och bestå av fyra olika delar. Den första är längdsimmet på sex 25-metersbanor. Den andra är multibassängen med höj- och sänkbart golv för att kunna anpassa till olika aktiviteter så som vattengympa, rehab, babysim, simskola och lek. Den tredje är en plask- och lekdel för de yngsta barnen.

– Barndelen är väldigt grund med upplevelser som vattenstrålar, djur och en liten rutschkana, berättar Henrik.

Den fjärde delen ska ge avkoppling. Det blir en varmare bubbelpool utomhus på en balkong, en större traditionell bastu och en upplevelsedusch med olika strålar och ljud- och ljuseffekter för att exempelvis efterlikna ett tropiskt regn.

I byggnaden kommer även finnas ett gym och en kafédel med enklare förtäring.

Förutom de traditionella omklädningsrummen för dam och herr, kommer det finnas ett antal låsbara hytter och duschar. Likaså ett handikappanpassat omklädningsrum.

– Tanken är att simhallen ska passa alla mellan noll och hundra år. Vi har fått mycket för pengarna, sammanfattar Kent.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se