Snart klart med nya bostadsområdet på Sannakajen

Bygget med bostäder längs Sannakajen i Kristinehamn fortsätter.

Sannakajen i Kristinehamn har under de senaste åren byggts upp till ett bostadsområde etapp efter etapp. Just nu pågår arbetet med Sannakajen 3 där det blir 26 lägenheter i tre byggnader.

Kristinehamn var i en problematisk situation i mitten av 00-talet då stora arbetsgivare lade ner sina verksamheter. För att stärka kommunen igen ville man därför försöka utnyttja vattennära lägen för bostäder.

– Det gjordes en utredning och man hittade bland annat Sannakajen. Här var det lite ruffigt med små industrier. Man köpte in fastigheterna och började planlägga området, säger Kalle Alexandersson, planeringschef på Kristinehamns kommun.

Första detaljplanen kom 2007 och det var ett stort intresse, men finanskrisen året därpå ledde till att många byggherrar drog sig ur.

– Sen vände marknaden och kring 2016 började man bygga i Sannakajen. Sen dess har det tuffat på.

Hittills har det byggts tolv äganderätter, 66 bostadsrätter, 180 hyresrätter samt ett äldreboende.

– Det har varit en stor efterfrågan och vi hoppas såklart på att det fortsätter.

Näst sista

Sannakajen 3 är näst sista etappen innan hela området är klart. Likt övriga bostäder får de närheten till den nya idrottsplatsen och centrum samt möjlighet till att ha båtplats alldeles i närheten.

Här påbörjades arbetet i maj. I tre huskroppar blir det 26 lägenheter i storlekarna tvåor, fyror och femmor.

– Platta gjuts på mark. Det blir trästomme med betongbjälklag, säger Benny Bergström, Projektchef på Widéns och Erikson Byggnads som gör sin tredje etapp på området.

Husen får alla liggande vit träpanel. Det är en utvändig hiss, sen är det loftgångar på framsidan.

– Det som skiljer hus ett mot hus två och tre är att ettan har lägenheter i tre plan. I de andra är det etage på plan två och tre. De har alla terrass på översta planen medan i hus ett är det bara de största lägenheterna längst upp som har det.

I skrivande stund är ett hus rest och ett annat på gång. Första februari är det inflyttning i första huset. Sista mars gäller för hus två och sista april för hus tre.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se