De bygger flerbostadshus intill Hagaleden

Johan Gustafsson och Fredrik Wahlqvist.

Mellan Mariedalsgatan och Repslagaregatan i Haga har ett lägenhetshus vuxit upp. Här blir det 26 hyresrätter.

Det var den 7 januari 2019 som detaljplanen angående flerbostadshus på fastigheten Bävern 9 i Haga vann laga kraft. Vid nyårsskiftet 2021–2022 påbörjades byggnationerna av ett åttavåningshus. 

I bottenplan blir det garage, sedan anläggs även parkering på innergården. 

– Lägenheterna blir i storlekarna 1,5, tvåor och längst upp finns en trea på 65 kvadrat och en fyra på 86 kvadratmeter, säger Johan Gustafsson, fastighetsägare Pråmkanalen fastigheter.

Det blir en stängd loftgång mot Hagaleden och järnvägen för att skydda mot bullernivån. 

Det innebär att alla lägenheter får inglasade balkonger ut mot innergården, topplägenheterna får 20 kvadratmeter medan resten får tio kvadratmeter. 

Alla lägenheter får också full utrustning med tvättmaskin, torktumlare och diskmaskin samt kakel och klinkers i badrummet. 

– Det är hög standard för att vara hyresrätter. De är exklusiva och stadsnära.

Fönstren mot balkongerna går från tak till golv och det blir inga synliga radiatorer.

– Vi har lagt vattenburen golvvärme i samtliga lägenheter i stället. Det är väldigt unikt att göra det. Så det är spännande.  

Bygget

Projektet utförs i form av partnering som hanterades av Skanska Sverige Hus Väst som totalentreprenör och UBF Partner sköter byggledningen.  

– Det blir en prefabstomme. Det har varit en väldig torr och effektiv byggperiod så vi monterade stommen på sex veckor, säger Fredrik Wahlqvist, projektledare UBF Partner. 

– Platsen har varit en del av utmaningen. Det är trångt och svårt med transporter så här centralt men det har varit stort fokus på det och vi har lyckats hantera det enligt den planen vi haft, fortsätter han. 

illustrationsbild.

Taket är delat, ut mot Hagaleden är det en falsad plåt. Andra sidan är taket låglutande, där blir det papp. Betongfasaden kläs delvis med en brunröd plåt. 

Innegården har det byggts en byggnad med träkonstruktion för förråd till lägenheterna. Här kommer det bli ett sedumtak. 

Om allt går som det ska så blir det inflyttning den 1 februari 2023.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se