Forshaga kommun gånger tre

Örjan Nässlander är vd för de tre kommunala bolagen Forshagabostäder, Forshagafiber och Forshaga energi. / Foto: Privat

Örjan Nässlander är byggnadsingenjören som idag jobbar som VD för de tre kommunala bolagen Forshagabostäder, Forshagafiber och Forshaga energi.

– Forshaga är en kommun som växer och det gör min tjänst extra rolig eftersom det finns möjlighet för oss som bolag att utvecklas och expandera, säger han.

MÅNADENS PROFIL

Hur hamnade du här?

– Närmast kommer jag från Årjängsbostad där jag var VD. Jag trivdes väldigt bra där och det hände och händer väldigt mycket i bolaget, men eftersom jag bor i Karlstad blev det långa dagar med mycket bilåkande. Jag sökte mig då till tjänsten som VD för de tre kommunala bolagen i Forshaga, bostad, energi och fiber. Forshaga är en kommun som växer och det gör min tjänst extra rolig eftersom det finns möjlighet för oss som bolag att utvecklas och expandera.

Hur hamnade du i branscherna?

– Jag har gått den långa vägen och jobbat som snickare innan jag utbildade mig till byggnadsingenjör på Karlstads universitet. Jag har därefter jobbat i ett flertal Värmländska kommuner som byggnadsinspektör samt varit förvaltningschef i flera år på miljö- och byggförvaltningen i Hammarö kommun. På Hammarö fick jag även möjligheten att leda och driva stora byggprojekt, till exempel Djupängens särskilda boende samt flera förskolor.

Vad har varit din största utmaning?

– En av de absolut största utmaningar jag genomfört och samtidigt är stoltast för, var att bygga ett särskilt boende för personer med diagnosen demens. Sjukdomen är så komplex vilket ställer stora krav på en byggnad för att det ska fungera för såväl personal som boende. Genom ett nära samarbete mellan vårdnära personal och byggteknisk kunnig personal lyckades vi enligt min mening bygga Sveriges bästa vårdboende.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?

– Jag tar bussen till Forshaga där jag startar dagen med en kopp kaffe och småpratar med personalen på kontoret. Därefter består dagen ofta i olika möten med bland annat kommunen, entreprenörer och hyresgästerna. Just nu när vi är i startskedet av planeringen inför nybyggnadsprojekt av hyreslägenheter på Åsmyren och ett funktionsstödsboende i Forshaga och för tillfället går mycket av min tid till detta.

Vad är roligast med ditt jobb?

– Det absolut roligaste är att tillsammans med övrig personal på bolagen lösa de klurigheter och problem som uppstår i de tre olika bolagens områden. Som exempel har vi nu en hård nöt att knäcka gällande energibolaget där vi vill erbjuda fjärrvärme som spetsvärme till fastighetsägarna när de återvinner energi från sina byggnader. Detta skulle gynna plånboken för fastighetsägaren och miljön på ett positivt sätt, men med den infrastruktur vi har i bolaget idag klarar vi inte av det ekonomiskt eller effektmässigt i panncentralerna.

Vad händer närmast för dig i ditt arbete?

– Inom fiber har vi precis tecknat ett fördjupat samarbetsavtal med Kils Stadsnät för att upprätthålla en hög kompetens och service mot kunderna i båda kommunerna. För oss innebär det att vi blir fler kollegor. Inom bostadsbolaget är det framförallt ett större byggprojekt med hyresrätter intill Klarälven som är på gång.

Var ser du dig själv om tio år?

– Oj vilken svår fråga, men självklart tror och hoppas jag att det är inom bygg- och fastighetsbranschen. Hus är inte bara en stor del av mitt yrke utan även ett av mina stora intressen.

När du inte jobbar, vad gör du helst på fritiden?

– Helst umgås jag med familj och vänner. Jag har tre barn, där den yngsta bor kvar hemma. Han är en idrottskille så det blir en del sportevenemang att hänga med på. Mina döttrar har flyttat till Göteborg för studier så de sista åren har vi blivit mer bekanta med den staden. Jag ägnar också en del tid åt att sköta om familjens villaträdgård på Hultsberg där jag gärna genomför olika små projekt. Jag har till exempel anlagt en damm som är ett populärt tillhåll för småfåglar och byggt en bikupa då jag är hobbybiodlare. Som mest har jag fått 90 kilo honung från mitt bisamhälle under en säsong. Det blir gärna en och annan actionfilm också.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se