Så klarar du dig bäst när tjuven slår till

Malin Brandin Bolund, chef bygg- och företagsskador på Länsförsäkringar Värmland.

Inbrott i hemmet är något som kan upplevas obehagligt och integritetskränkande. Det som stjäls kan också ha höga affektionsvärden. Att få sina tillhörigheter tillbaka är inte en självklarhet, men det finns sätt att åtminstone få någon ersättning på det som gått förlorat.

INBROTT. Den som blivit utsatt för inbrott i bostaden bör först och främst anmäla till polisen så fort som möjligt för att spår på brottsplatsen inte ska hinna försvinna. Men om inte polisen lyckas finna det som tillgripits kan åtminstone en försäkring sätta plåster på såren. 

– En försäkring ersätter marknadsvärdet som försäkringsbolaget verkar på, minus självrisken och eventuella åldersavdrag, säger Malin Brandin Bolund, chef bygg- och företagsskador på Länsförsäkringar Värmland.

Först och främst är det viktigt att se till att du över huvud taget har en försäkring.

– Jag tycker att en hemförsäkring borde vara obligatorisk, precis som trafikförsäkringen är för trafiksäkringsplikta fordon om man kör med dem. Med den får man ett grundskydd.

Vilken försäkring du ska välja beror på hur du bor, vad du vill försäkra och vilket liv du lever.

– För att vara extra trygg, bör man se över sina försäkringar och också skaffa rätt tilläggsförsäkringar. Man kan alltid maila eller ringa sitt försäkringsbolag och rådfråga kring en försäkringsgenomgång, det kan vara värt väldigt mycket.

Förutsättningarna i livet förändras; någon flyttar in, flyttar ut, går bort blir gravid eller byter bostad.

– Detta sker ibland utan att man tänker på att man har rätt försäkringsskydd. Att ha en försäkringsgenomgång varje år borde vara lika självklart som att gå till tandläkaren eller besiktiga bilen.

 Värdering

Genom att använda DNA-märkning underlättar det polisens arbete för att få dina saker tillbaka. Den är enkel att använda, och näst intill omöjlig att ta bort.

– Den är guld värt. Det är en genomskinlig vätska som polisen kan se med ett visst ljus och den märkningen är kopplad till en person eller företag. Polisen kan sedan identifiera märkningen med ljus, även internationellt.

Malin tipsar också om vikten att ha god dokumentation på sina ägor.

– Fota det man har hemma och spara bilderna digitalt eller fysiskt. Är man väldigt noga kan man ha värderingar på saker. Förvarar man dokumentationen på annan plats än i hemmet underlättar det dessutom om det till exempel skulle börja brinna.

Försäkringsbolaget kan värdera ägodelarna även på foton. 

– vi har flera tjänster och samarbeten där vi kan värdera utifrån bilder, det gäller framförallt smycken och guld, både från Sverige och andra länder.

Gör det svårt

Förra året hade Länsförsäkringar Värmland i snitt ett inbrottsärende om dagen och snittvärdet låg på cirka 20 000 kronor. Därför är det bra att förebygga för att minska risken då kunden får stå för självrisken och åldersavdrag. 

– Nu när vi närmar oss semestertider kan vi till exempel ibland vara lite väl bjussiga när vi skriver ut när vi åker på semester i sociala medier. 

Ska du ut och resa kan du informera grannarna och be någon ta in post, slänga skräp i sopkärlen och trampa upp snön på garageuppfarten vintertid så det ser ut som du fortfarande är hemma.  

Hur du förvarar värdefulla saker kan påverka möjligheten att få ersättning.

– När det gäller stöldbegärlig egendom så finns det särskilda krav. En kamera till exempel säger vi att den ska förvaras i bostaden för att inte riskera att stå utan ersättning.  Annars kan det uppfattas att man inte varit aktsam om sin egendom och ersättningen blir nedsatt.

Dörren bör vara låst även när du är hemma. Ha inte bilnycklar lättillgängliga innanför dörren. Lämna inte saker utomhus. Lås cykeln med ett godkänt lås, även om det står i garaget.

– Man ska tänka att man ska göra det svårt för tjuven, säger Malin.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se