Sista etappen i Lillängshamnen är igång

Veronica Broms och Joakim Otternäs.

Etapp tre, Fyrtornet, blir två punkthus med 20 nya lägenheter i Lillängshamnen på Hammarö. De framtida lägenhetsägarna bjöds in för att medverka när ett symboliskt spadtag skulle tas.

Det var 2018 som Peab Bostad vann markanvisningstävlingen för byggnation av flerfamiljshus vid Lillängshamnen. Först ut i bygget var Hamnutsikten som hade inflyttning i juni 2021. 

Nu har etapp två, Varvshallen, tagit form samtidigt som bygget av sista etappen, Fyrtornet, inleds.

– Försäljningen har gått jättebra. Redan ett år innan inflyttning har samtliga blivit sålda, så har det varit även vid de andra etapperna. Det är jätteroligt, säger Veronica Broms, sälj- och kundansvarig på Peab Bostad. 

I slutet av april bjöds lägenhetsköparna på grillmat. Istället för ett faktiskt spadtag illustrerades det genom avtäckande av en sten med ”Varvshallen” ingraverad, vilket blir namnet på bostadsrättsföreningen som innefattar de två sista etapperna. 

– Det brukar vara väldigt uppskattat, man får se att bygget pågår. Man får träffa oss och mingla lite med grannarna. De första spadtagen för de tidigare byggnaderna var mitt under pandemin, då kunde vi inte bjuda in de som skulle flytta in där, men i och med att alla ingår i samma bostadsrättsförening tänkte vi att även de kunde vara med nu.

Lägenheterna

Precis som de två första etapperna ligger Fyrtornet invid Vänern, men lite högre upp på klipporna.

– Det kommer delvis likna husen vid etapp ett, säger Joakim Otternäs, projektledare Peab Bostad. 

Första huset är utformat på ett sätt för att efterlikna ett båtmagasin. Här finns tio lägenheter.

– Första våningen är en suterrängvåning med en tvåa samt teknikutrymmen och förråd.

På markplan finns en tvåa och två treor, de två treorna har radhuskänsla med egen ingång. 

På de två övre planen finns både tvåor, treor och fyror. Alla lägenheter får en stor balkong med stora glaspartier.
Högst beläget på området kommer det andra huset. Här blir det tio bostäder, treor och fyror i fem våningsplan. Även här får alla lägenheter balkong mot Vänern. Som namnet på etappen indikerar kommer huset sträcka sig uppåt som en fyr. 

Byggnaderna

Fyrtornet certifieras enligt miljömärkningen Svanen, är uppvärmd med fjärrvärme och kommer ha liknande träfasad med träraster som första etappen Hamnutsikten.

– Det är värmebehandlat och brandimpregnerat trä. Det kommer gråna med tiden och påminna om gamla båtmagasin. Huset som kommer ligga högst upp kommer dock skilja sig lite och vara mer åt det röda hållet.

I anslutning till huset kommer det även finnas tillgång till parkering.

I etapp två, Varvshallen, är tanken att en lokal ska in i bottenplan.

– Vi har en kontakt med en intressent men det är inte klart än så jag vill inte säga vilken, men vi hoppas det kommer vara klart under sommaren eller efter semestern. Det tror jag kommer bli bra för området, avslutar Joakim.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se