Nya hyresrätter byggs i Väse

Daniel Aronsson och Mikael Alpmyr framför det nya lägenhetshuset i Väse.

I centrala Väse uppförs just nu KBAB:s första hyresrätter på orten. Det blir ett hus med totalt fyra lägenheter som ska stå inflyttningsklara till juni i år.

– Jag tycker det blir fint huset, det smälter in bra, säger Mikael Alpmyr, projektledare KBAB.

Just ny pågår bygget av ett hus med fyra hyresrätter i Väse. Bakom projektet står KBAB, som gör sitt första bygge på orten.

– Det är genom en så kallad dubbel markanvisning som beslutet togs vilket innebär att KBAB får tillgång till mark för byggnation vid gamla Coop-tomten vid Tullholmsviken under förutsättning att man bygger i Väse först, säger Mikael Alpmyr.

Hyreshuset byggs centralt med den nyrenoverade förskolan Björkdungen bakom knuten, och är planerad för att matcha området.

– Hela fasaden kommer att bli röd, även knutarna. Fodret runt fönstren blir grått. Jag tycker det blir fint huset, det smälter in bra.

Tält på tomten

Som totalentreprenör för bygget står Kristinehamnsföretaget Bra Bygg, som påbörjade arbetet i höstas.

Vi drog igång i oktober med markarbete, sedan innan jul monterade vi upp huset, säger Daniel Aronsson, platschef Bra Bygg.

Huset har byggts i trä, där man prefabricerat allt på plats i ett tält på tomten.

– Det blir ett fuktsäkert byggande. Det är det vi strävar efter, säger Mikael.

Då hela huset är i just trä har brandsäkerhet varit extra viktigt.

– Det är mycket mer brandceller än en vanlig villa. Det är brandceller mellan varje lägenhet och även mot vinden, säger Daniel.

Just nu pågår det mesta av arbetet invändigt i lägenheterna.

– Nu har vi börjat med målning invändigt. Sen kommer det bli golvläggning, kök, installationer och så.

Gemensam uteplats

Alla fyra lägenheterna är tvåor, där två av dem är på 52 kvadrat och två är på 53,5 kvadrat. Invändigt kommer det vara god standard med helkaklade badrum med tvättmaskin och torktumlare, parkett och golvvärme i bottenplan. I trapphuset blir det klinkers vid entrén som sedan kommer gå in i planstegen i trappan, som uppförs i metall.

– Alla lägenheter får antingen balkong eller uteplats.

Till huset är det en stor tomt, där det bland annat blir gräsyta de boende kan nyttja, samt en uteplats på 40 kvadrat. Även ett sophus samt parkeringar kommer att finnas på tomten och huset kommer att värmas upp med lokalproducerad fjärrvärme.

– I juni ska det vara inflyttning, säger Mikael.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se