Hemma hos Nisser (M): “Jag tycker om landsbygden”

Per-Samuel Nisser (M), ordförande Karlstads kommunstyrelse.

Kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser (M) ser fram emot mer tid hemma. Fastighetsmarknaden har träffat honom på hans gård i utkanten av Karlstad.

Per-Samuel Nisser (M) är uppvuxen på en gård intill Alsters kyrka och jobbade också på den i 15 år innan han tog sitt intresse inom politik vidare till studier inom statsvetenskap på dåvarande högskolan i Karlstad. Efter studierna fick han några uppdrag för kommunen som blev sedan blev fler och fler.

Men även om han arbetat som politiker har intresset för gårdslivet inte försvunnit och 1994 köpte han sin egen i Höje där han bott med sin fru samt tre barn innan de flyttade hemifrån.

– Jag tycker om landsbygden. Det har mycket med årstiderna och naturen att göra. I och med att jag är uppvuxen på landet så har jag det i mig att man följer årstiderna, det påverkade vad man jobbade med. Sen tror jag också att alla mår bra av att vara ute i naturen, berättar han.

Stiger av

Efter tolv år, tre mandatperioder, är han den som suttit längst någonsin i Karlstad som kommunstyrelsens ordförande. När det nu börjar dra ihop sig till val meddelade han dock att han kommer att stiga av.

– Jag är tacksam för att jag kunnat ha den här rollen. Det har varit otroligt spännande i en expansiv tid i Karlstad. Men det är ett beslut som har vuxit fram. Intresset och engagemanget finns kvar, men var sak har sin tid. Det är nog rätt med en ny röst i korridoren, säger han.

Är det något du minns lite extra?

– Det är nog när polisen frågade om vi kunde köpa Hells Angles fastighet på Härtsöga och vi sa ”ja, om det hjälper att skapa trygghet”. Det blev ett väldigt genomslag med rättsliga processer och väldigt uppmärksammat medialt. Jag var den som syntes i frågorna, jag blev hotad och fick ha bevakning här hemma. Våra barn var inte lika stora då så det var det som påverkade mig mest. Det var väldigt tufft, även om det var rätt i sak.

Kommer du fortsätta med politik?

– Det gör jag säkert, bara inte i ledande roll. Jag kan ställa upp både i Karlstad och på regional nivå. Vi får se vad man eventuellt kan hjälpa till med, det får visa sig efter valet. Sen står jag ju öppen för andra saker i livet, jag bor ju på den här gården och tycker det är kul med odlingar och att vara ute i natur så det kommer jag nog lägga mer tid på.

Gården

Den några månader gamla hunden Ester håller koll på besökarna, katten är ute på äventyr. Per-Samuels fru står i en av flyglarna och förbereder sticklingar som de så småningom ska sätta ut i trädgården.

Gården de bor på är avstyckad sedan 60-talet, nu omringas den av skog och åkermark. Trädgården som makarna äger är fyllt med egna odlingar och ett växthus. De bor i huvudbyggnaden som är uppförd av Bernhard Henrik Bratt år 1853.

– Det är ett gammalt ställe, här har folk gått sedan 1850-talet, det är spännande att tänka. Sen har vi renoverat mycket när vi flyttade hit. Vi bevarade det mesta men fixade så att det blev i bättre skick.

I ett av rummen som Per-Samuel visar upp har de bevarat den unika panoramatapeten som suttit på väggen sedan huset byggdes. En panoramatapet är ett konstverk som ska agera som en illusion av en utsikt från rummet.

I Höje täcker den rummets alla väggar och föreställer ett myllrande folkliv i parken Champs Élysées vid floden Seine i Paris. I Sverige finns cirka 100 bevarade panoramatapeter varav fyra i Karlstad. Än färre finns där de som, likt den i Höje, är mångfärgade.

– Det är en tillfredställelse att kunna sköta ett sådant här ställe så att det även kommer kunna stå kvar för nya generationer i framtiden, avslutar Per-Samuel.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se