“Det är väldigt mycket på gång i kommunen”

Caroline Depui, kommundirektör på Hammarö kommun.

Caroline Depui föddes i Frankrike till en fransk pappa och svensk mamma, men flyttade till Värmland som ung när hennes pappa, som var testpilot i franska flygvapnet, avled i en tragisk flygolycka. Idag är hon kommundirektör i Hammarö kommun.

Månadens profil.

Hur hamnade du på Hammarö kommun?

– Jag var auktoriserad revisor och jobbade som det i 17 år. Jag kände att det var dags att göra någonting nytt och då visste jag att ekonomichefen på kommunen skulle gå i pension. När den tjänsten kom ut 2008 sökte jag den och på den vägen är det.

Hur gick det till när du blev kommundirektör?

– 2013 fick jag frågan om att vara tillförordnad så då blev jag det och när tjänsten kom ut sökte jag och nu har jag varit kommundirektör sedan 2014. Jag har aldrig ångrat det.

Vad är det bästa med jobbet?

– Att man får vara med och påverka och att man får göra gott för de som bor i kommunen. Det är också ett väldigt omväxlande arbete.

Vad är största utmaningen?

– Det är väldigt mycket på gång i kommunen. Det gäller att alla hinner med att göra det de ska göra och att politiken och vi tjänstemän kan prata om saker och att det fattas beslut.

Vad har hänt under tiden du jobbat i kommunen?

– När jag började såg man fram emot att bli 15 000 invånare. Nu är vi nästan 17 000, så under den tiden har vi ju vuxit väldigt mycket, vilket har skapat många nya frågor som hur man ska göra med skolorna, ekonomin och infrastrukturen. Sedan är det ingen stabil majoritet i Hammarö utan man har bytt i politiken några gånger. Just nu jobbar den femte ordföranden i kommunstyrelsen sedan jag började.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

– Den innehåller väldigt mycket möten. Alltifrån att jag har avstämning med någon chef, avstämning med politiken eller att vi har arbetsmöten.

Vad händer närmast för dig och kommunen?

– Närmast är att få igenom budgeten för 2023 och planera för 2024–2025, det är vi som plockar fram underlagen åt politikerna att fatta beslut om. Sedan kommer valet och då gäller det att ta hand om de nya som eventuellt kommer så att de är väl förbereda för de uppdragen de har.

Vart ser du dig om tio år?

– Då är jag nog pensionär. Sen får vi se om jag är kvar fram till dess, men så länge jag tycker det är roligt och att man tycker att jag gör ett bra jobb så vill jag vara kvar här.

Vad gör du på fritiden?

– Jag gillar att vara med familj och vänner, laga mat. Min man och jag gillar att vara ute och röra oss i naturen och gå med hunden. Resa också, men det har ju inte gått under pandemin men det hoppas jag på att vi kan göra snart. Sen har jag skrivit en bok, ”Sanningens vänner”, jag släppte den för ett år sedan. Jag har alltid velat gjort det men jag det kommer jag inte göra igen, det var alldeles för mycket jobb, skrattar hon.

Läs även: Rekordmånga bygglovsansökningar i Hammarö

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se