Efter pandemiuppehåll – solmässan är tillbaka

Maria Fallström och Per Andersson ser fram emot att återigen kunna hålla en fullskalig solmässa i Karlstad.

Efter en tid med pandemi är det återigen dags för Värmlands solmässa i ett fullskaligt format. Den 11 maj hålls mässan för en femte gång på Nöjesfabriken i Karlstad.

MÄSSA. Sedan det nya gröna avdraget som villaägare kan få har det skett en markant ökning i investeringar inom solenergi. För att underlätta för konsumenterna finns Värmlands solmässa som hölls för första gången 2017.

De tre första åren anordnades den av föreningen Hållbart byggande i Värmland och finansierades av det gränsöverskridande Interregprojektet EcoINSIDE. 

När projektet var slut beslutade sig Maria Fallström från Mafalls och Per Andersson från Sustainacon Sweden att ta saken i eget regi.

– Per och jag sneglade på varandra och konstaterade att vi inte kunde lägga ner, det här ju är ju superviktigt för Värmland, säger Maria.

När de började planera för en mässa våren 2020 slog pandemin till och de fick flytta fram den till september.

– Då körde vi 50 besökare samtidigt under två-timmarspass, säger Per.

Nu har det däremot gått ett år utan att mässan har kunnat hållas.

– Vi skulle köra på vintern, sen sköt vi fram det till hösten, sen flyttade vi fram det till mars i år, men det ställdes in… Hur orkade vi med det här? Det har varit väldigt ryckigt fram och tillbaka. Vi har blivit experter på att ställa om, skrattar han.

Mässan

Efter uppehållet ser de äntligen en ljusning för att återigen kunna arrangera mässan i storskaligt format den 11 maj på Nöjesfabriken.

– Nu hoppas vi på att det kommer komma mycket folk, säger Maria.

Mässan är en unik chans för privata och offentliga fastighetsägare att hitta en mötesplats där de kan lära sig mer om hur installation av solpaneler, laddstolpar och batterilager går till, hur man får betalt för överskottselen, hur man söker tillstånd och bidrag samt vad hur mycket det kostar.

Solmässan hölls för första gången i Göteborg tidigare i år.

Det kommer också finnas utställare av elbilar och elcyklar.

– Det här är en mässa mot slutkund, alltså fastighetsägarna och det är ovanligt, säger Maria.

Mässvärdar i år är studenter från Clear River Racing och med sig kommer de ha sin elracingbil som de byggt själva.

Seminarier

Det kommer vara ett seminarieprogram med 20 minuter långa föredrag.

– Det kommer vara en bredd inom de här fokusområdena. Vi har hela kedjan, säger Per.

Bland annat kommer Svensk solenergis vd Anna Werner inviga mässan.

– Svensk solenergi kommer att prata om en ny certifiering för solcellsmontörer. Energimarknadsinspektionen kommer också ha ett föredrag om hur man delar energi över fastighetsgränser vilket är en nyhet för i år och har inte har varit tillåtet förut.

Nytt för i år var också att mässan även har hållits i Göteborg.

– Det var lite roligt att ta det på export och det blev väldigt lyckat. Nu ser vi verkligen fram emot mässan i Karlstad, avslutar Per.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se