Strykjärnsbyggnaden har tagit form

Fredrik Johansson, AnnaCarin Wahlström och Magnus Andersson.

Brf Strykjärnet är det flerfamiljshus som vuxit fram vid korsningen Lagmansgatan-Sunnegatan på Norrstrand, vars namn skvallrar om den speciella triangelformade arkitekturen. Till sommaren är det dags för inflyttning i de 25 lägenheterna.

Det var i mars förra året som den gamla affärslokalen i korsningen revs. Tomten sträcker sig som en triangel och har gator på alla tre sidor vilket arkitekten tog fasta vid och resultatet har nu vuxit fram och blivit en byggnad med en säregen strykjärnsformad gestaltning.

– Det är full fart just nu, säger Fredrik Johansson, projektchef Peab, som är totalentreprenör för bygget, medan Prepart projekt och Karlstadhus tillsammans är byggherrar.

Området består av blandad bebyggelse från olika tidsepoker. Närmsta grannarna är äldre villor, radhus och flerfamiljshus. Utsikten blir över Kroppkärrsjön i nordöst och centrumkärnan i sydväst.

Förutom den speciella formen har man även valt att använda ett unikt naturmaterial till fasaden.

– Det blir pressad stenull som kommer att ändra färg över tid.

Färgen är gulaktig, men kommer snabbt påverkas av sol och regn och förvandlas till en varm brun-bronsaktig kulör.

– I källaren blir det lägenhetsförråd och en undercentral.

Lägenheterna

Totalt blir det 25 lägenheter i bostadsrättsform – med en säregen planlösning.

– Det är många speciella vinklar, det är väl lite krångligt att bygga men det blir väldigt fint, säger Magnus Andersson, projektledare Karlstadhus.

Storlekarna är mellan cirka 30 och 100 kvadratmeter samt 1–3 rum och kök.

– Nästan alla lägenheter får inglasad balkong – på femte våningen blir det en indragen takterrass och två av lägenheterna på markplan får uteplatser.

I bottenplan kommer det även finnas en gästlägenhet samt en gemensamhetslokal med bastu som de boende kan nyttja.

”Charmigt”

Det blir även stora och breda glaspartier och fönstren har djupa fönsterbleck i kalksten. Vid balkongerna går glaset från golv till tak och hela spetsen av byggnaden är inglasad vilket gör den till en uterumsliknande del med panoramavy.

– Det är charmigt när det inte ser ut som allt annat, säger AnnaCarin Wahlström, marknadsansvarig Prepart projekt.

Intresset har också visat sig vara högt.

– Lägenheterna är ju lite speciella så det kan ju vara lite svårt innan man sett hur det blir men just nu är det bara två lägenheter kvar. Mäklaren kommer ha visning löpande så det dröjer nog inte länge förrän de sista blir sålda också.

Inflyttning är planerat till månadsskiftet juni-juli.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se