Vårtrender: så inreder vi 2022

Lila är en färg som fått en kraftig ökning under 2022.

Vad är årets trender och går det att inreda trendigt, men samtidigt tänka klimatsmart? Fastighetsmarknaden har frågat inredningsdesignern Philippa Klondiras om konkreta tips.

Matta och neutrala färger som beige har varit populärt ett tag nu och det håller i sig än, men något som blivit alltmer populärt är pastellfärgerna. En populär färg är blå men även andra färger är populära såsom rost och gult. En som ökat väldigt kraftigt i år är lila.

– Det blandas upp mer färg nu och det känns ganska skönt och glädjande. Det brukar vara trevligt nu mot våren. Vi har också gått ifrån att tänka 70-tal inspirerat med skandinavisk design till att nu jobba mer 80-tal vilket bland annat speglas i de här pastellfärgerna, säger Philippa Klondiras, inredningsdesigner TG Home.

Naturmaterial såsom trä och sten är också fortsatt populärt.

– Det är mycket terrakotta och lergods. Även ull och linne. Det ska vara mycket textur. Även glas och transparenta material har börjat komma upp mer och mer.

Hållbarhet

Många värderar hållbarhet högt idag och tänker ofta en extra gång innan det ska köpas nytt till hemmet.

– Därför är möblerna hemma ofta lite dyrare idag, folk är måna om materialet, då får det kosta och därmed hålla länge.

De klassiska möblerna väljs för att minimera risken att tröttna på dem. Simpla, enkla färger samt mjuka och böljande former är det som gäller.

– Sen har det också kommit en stor trend med det begagnade. Vi går mer på loppis. Andrahandsmarknaden är väldigt het och det är mycket återbruk som jag tror kommer leva kvar länge.

Philippa Klondiras, inredningsdesigner TG Home.

Det går att måla saker som redan finns hemma, till exempel att blanda bikarbonat i färgen för att få den där lergodskänslan, tipsar hon.  

– Det är bra att försöka hitta en struktur. Bestäm dig för några få neutrala basfärger och få, kanske två, accentfärger. Hittar du något du tycker är fint men som egentligen inte passar med dina basfärger är det bättre att avstå.

Att tänka på

Vanligt är att köpa för många och för stora möbler, vanligtvis för att få ut mer förvaring, men den går att lösa högre upp på väggarna i form av vägghyllor.

– Många har saker som de vill tränga in någonstans. Därför är det bra med stängd förvaring. Luckor är superbra, korgar med lock funkar också, då syns inte röran.

För att få känslan av en större rymd går det också att lösa det genom hur gardinerna placeras. De ska hänga så högt det går, helst med gardinskenor i taket. Sedan ska de inte hänga framför fönstret, utan vid sidan om.

Matta och neutrala färger som beige håller i sig.

En annan sak Philippa har märkt är att vi ofta köper för små mattor.

– Om soffan är två meter bred är det lätt att tänka att det ska vara en matta som är 2.10 bred, men egentligen bör det då vara en matta som kanske är tre meter bred, för att inkludera alla möbler och för att ge en känsla av att ytan är större.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se