Universitetsområdets högsta höghus färdigställs

Nu får snart studenterna flytta in i det nya höghuset vid Karlstads universitet.

– Det här är ett landmärke, det är nästan så man funderar på att börja studera så man kan flytta hit, skrattar Lars Brandelius, vd Lecab fastigheter.

Samlingslokalen med terrass på högsta våningen bjuder på vidsträckt utsikt där den skarpsynte kan bevittna båtfarare mellan öarna. Här kommer studenterna kunna samlas för att studera, eller boka någon av de två samlingsrummen med tv och kök. 

Det blir även ett gym med utsikt åt öst.

– Man kan man titta ut över universitetet medan man springer på löpbandet och laddar inför tentorna, säger Lars Brandelius.

Bygget

Det var tidig sommar 2020 som Byggdialog påbörjade bygget av studentboendet på andra sidan gatan från Karlstads universitet, som ägs av Lecab fastigheter och som sedan tidigare äger det intilliggande Union, som består av två höghus. 

Nya Lecab Plaza är ett höghus sammansatt med en lägre sammansatt byggnad. Högdelen har 13 våningar plus fläktrum. Den lägre delen har sju våningar plus fläktrum.

Tornet har en putsad vit fasad och stora glaspartier med svart ram. Den lägre byggnaden har rött tegel.

Mellan byggnaderna leder en 16 meter bred och sex meter hög portik. Den möbleras och smyckas med väggar och tak i cortenplåt, vilket är en stålblandning med bland annat koppar som hjälper att bibehålla en rostig färg utan att den rostar sönder. 

– Anledningen att huset har den utformningen är på grund av ett fjärrvärmestråk som går genom huset som alltid behöver vara tillgänglig för åtkomst. Men portiken skapar också ett väldigt fint torg och arkitektoniskt är det väldigt fint, säger Erik Olsson, projektchef Byggdialog.

Byggnaden värms med bergvärme och på taket sätter de upp solceller. Sedan tillkommer även en liten parkmiljö, bil- samt cykelparkering.

– Det har varit extra fokus på hög kvalité och hållbara materialval och system i projektet vilket känns riktigt roligt.

Lägenheterna

På varje våningsplan i Lecab Plaza leder långa korridorer med heltäckningsmatta som är tänkt att ge en hotellkänsla. Varje våning har en egen färg på mattan.

Totalt består byggnaderna av 259 studentlägenheter i storlekarna ettor och tvåor, från 21 till 37 kvadratmeter. De har mörkt vinylgolv, hallen har rikligt med förvaring, vitt kök med kyl-frys, spis och ugn.

Vissa lägenheter i den lägre delen får en liten balkong, Några av lägenheterna i bottenplan får uteplats ut mot parkmiljön.

Lars Brandelius, vd Lecab fastigheter.

På bottenplan kommer Lecab fastigheter ha sitt eget kontor. Dessutom finns ytterligare yta för kommersiellt bruk där troligtvis en restaurang kommer att öppna.

I nuläget är de i slutskedet av projektet med invändig komplettering, samtidigt har uthyrningen för höghuset dragits igång.

– Det är bra tryck på lägenheterna så det märks att studenterna vill flytta hit.

Högdelen har inflyttning första maj och för lågdelen sker det inför höstterminen.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se