VA-anläggningen klar till skidsäsongen

Just nu gör Torsby kommun storsatsning på ny VA-anläggning i Branäs.

Torsby kommun gör just nu en satsning för en stor och modern VA-anläggning i Branäs. För kommunens räkning är det den största satsningen någonsin, där man ökar kapaciteten både för vattenförsörjning och för avloppsrening i området.

– Det är två komplexa verk. Visst, vatten- och reningsverk finns överallt men det är få som har såna skillnader på säsonger som vi har, säger Hilary Högfeldt, VA-ingenjör Torsby kommun.

För att möta behovet av den växande skidanläggningen i Branäs storsatsar Torsby kommun på en stor och modern VA-anläggning med ett utökat reningsverk i Ransby och ett nytt vattenverk i Branäs, samt ett nytt ledningsnät mellan toppen av berget och dalen.

– Vi har ett befintligt reningsverk i Ransby, det har nått sin kapacitet. Vi gör det här för att säkerställa dricksvatten och även kvalitén, särskilt under skidsäsongen när behovet är som störst, säger Hilary Högfeldt.

I dag finns det i Branäs cirka 10 000 bäddar, men man beräknar att det kommer att öka varje år och på sikt bli det dubbla. Därför vill man öka kapaciteten både för vattenförsörjning och för avloppsrening i området.

– Vi bygger inte bara för kapaciteten just nu, vi bygger för framtiden. Det ska hålla länge.

Mycket betong

Totalentreprenör i partneringsamverkan för projektet är Byggdialog. Sedan starten har det varit mycket betongarbeten med de båda verken.

– Vi har gjutit nästan 1 300 ton kubik med betong, säger Ulf Persson, platschef Byggdialog.

Reningsverket i Ransby ska byggas ut med fler bassänger och kommer bli ungefär tre gånger så stort som idag. Just nu pågår bland annat invändigt arbete på personalsidan med koppling av ström och vvs, plus en del utvändigt med själva verket.

­– Vi har en liten utmaning med taket. Vi ska riva det gamla taket medan verket är i full gång.

Idag finns idag flera vattenverk i Branäs där tanken är att det nya, som är betydligt större, ska ersätta de gamla.

­– Där har vi lagt tak på ena sidan och håller på med fallgjutning i bassängen. Det är det vi håller på med nu.

Driftsättning

Inför skidsäsongen 2022–2023 ska bägge verken tas i bruk.

– Det ska vara klart i oktober och december, men vi ska trimma in allt innan. Vi börjar redan efter semestern, det är mycket teknik som ska till, säger Ulf.

– Det tar tid att driftsätta såna här anläggningar. Oktober kommer snabbt. Verket i Ransby måste vara klart inför skidsäsongen, säger Hilary.

Då det är en helt annan belastning vintertid med alla turister kommer kommunen under följande året fortsätta arbeta med Byggdialog, för att säkerställa at det blir så bra som möjligt.

– Det är två komplexa verk. Visst, vatten- och reningsverk finns överallt men det är få som har såna skillnader på säsonger som vi har.

– Det här är den största investeringen kommunen gjort någonsin. 300 miljoner är mycket för en liten kommun. Men det är roligt att vi kan bidra till utvecklingen av Klarälvsdalen, det är ju också bra för kommunen.

Anna Nordström

 anna@svenskmediakonsult.se