
Fastighetsmarknaden, som numera kan titulera sig som en av Värmlands äldsta gratistidningar, firar 30 utgivningsår i år. Joachim Svärdh, vd, har varit med sedan starten.
Med finanskrisen på 90-talet och coronapandemin som pågått från 2020 står Fastighetsmarknaden fortfarande kvar, nu som en av Värmlands äldsta gratistidningar.
– Det har runnit mycket vatten under broarna dessa 30 år. Fastighetsmarknaden är en del av det värmländska kulturarvet och det är med stolthet vi har kunnat göra den här tidningen, säger Joachim Svärdh, vd, som minns tiden som varit.
Starten
År 1993 producerades premiärnumret av tidningen och med hjälp av distributörer delades tidningen ut till hushåll i Karlstad och dess kranskommuner.
– Affärsidén var att vi ville göra ett specialforum för de som är intresserade av boendet och hemmamiljön. En inspirationstidning helt enkelt.
I tidningen står att läsa om inspiration från inredningsarkitekten, hemma hos-reportage från vanliga hem samt inblickar i olika hantverksarbeten. Det har gjort tidningsarkivet till en spännande tidskapsel fylld av trender från tre decennier.
Vem minns till exempel 90-talet med dess starka färger och mycket trä, som ek och furu? Eller 2000-talets gör-det-själv-boom som följde efter att inrednings- och byggprogram lockade tittare på tv och läsare av tidningar?
Utveckling
Förutom att produktionslinjen ändrat sig radikalt, från att ha varit ett genuint hantverk till att bli helt producerat digitalt har även innehållet i tidningen vidareutvecklats. I ett tidigt skede initierades ett samarbete med de lokala fastighetsmäklarna för att samla alla objekt på ett och samma ställe, något som senare utvecklats till att i större utsträckning bli en profilering av profession och tjänster.
– Intresset för byggandet är stort, såväl det lilla som det stora, därför skapades tidningen och bilagan Värmland växer, där fokus blev just exploatering och byggnation av kommersiella fastigheter. Här fick, och får än i dag, de som arbetar på byggarbetsplatserna chansen att beskriva det de bygger för kommunernas invånare.
– Den blev på kort stund en mycket populär tidning bland läsarna och vi fick plötsligt två intressegrupper. Den blev också positivt mottagen av marknaden och det är också väldigt roligt för oss att samarbeta med de här företagen som har ambition att vidareutveckla Värmland.
Bland många av de byggbevakningar som gjorts i Värmland växer, står restaureringen av Höljesdammen, Karlstads flygplats, den senare av de två Löfbergsskraporna, gränshandeln i Töcksfors och Charlottenberg, det ”nya” badhuset i Karlstad och ombyggnationen av gamla badhuset samt byggnationerna på Stora Enso i Skoghall för att nämna några. Tidningen lyfter även fram intressanta profiler som på ett eller annat sätt varit med och påverkat Värmlands utveckling.
– Vi vill fortsätta att informera, vara positiva, inspirera och vara en kreativ ådra, helt gratis för våra läsares skull. Under 2022 arbetar vi dessutom för att kunna öka läsmöjligheterna och bli ännu mer tillgängliga för alla, avslutar Joachim.