Nu byggs Stockfallets nya skola

Marcus Andersson, Jakob Haggärde och Camilla Jansson vid bygget av den nya skolan på Stockfallet.

Ett område som växt mycket de senaste åren är Stockfallet, vilket också lett till behovet av en ny och större skola. Sedan i höst är bygget i full gång med den nya skolan som kommer att ha plats för 350 elever i årskurserna F-6. Samtidigt bygger man också en fullstor gymnastikhall som även cheerleading och truppgymnastik kommer att nyttja.

På Stockfallet har bygget av den nya F-6 skolan, med plats för 350 elever, kommit igång.

– Det var en F-3 skola innan, men området har växt, säger Camilla Jansson, projektledare Karlstads kommun.

Länge har lösningen varit paviljonger, i väntan på ny skola. Dock har inte alla årskurserna fått plats varav sjätteklassarna har varit på en annan skola.

– Här får de sammanhängande lokaler. Även med slöjd, idrott och hemkunskap, nu bussas de för det. Allt blir samlat.

Skolbyggnaden blir tre huskroppar som sitter ihop. Den blir i två våningar på cirka 5 500 kvadrat. Detaljplanen är dock för tre våningar, vilket konstruktionen byggs för att klara vid eventuella behov i framtiden.

Miljökrav

Totalentreprenör för bygget är Serneke.

– Vi drog igång med projekteringen efter semestern, med markarbetet i september och efter årsskiftet kom vi igång med att börja bygga, säger Jakob Haggärde, projektchef Serneke.

Just nu pågår gjutning av plattan och i vecka tio är det planerat för att stommen ska börja resas. Innan semestern ska det vara tätt hus, följt av bland annat invändigt arbete.

Skolan byggs invid skogen där en bit kommer höra till utemiljön.

– Sedan blir det utvändigt med fasadarbete som kommer pågå i ett halvår, säger Marcus Andersson, blockchef Serneke.

Något man lagt stor vikt vid för projektet är på miljöarbetet, vilket varit ett krav från kommunen. Bland annat används grön betong, delvis återbrukat tegel och en del limträväggar invändigt. Allt för att sänka CO2 utsläppen.

– Vi har verkligen gått igenom och djupdykt på klimatsmarta lösningar, säger Jakob.

Fullstor idrottshall

Utöver undervisningssalar och dylikt kommer även den nya skolan få ett produktionskök med kapacitet för 700 portioner. Dessutom byggs det en fullstor idrottshall som också kommer ha en läktare med 150 platser.

– Där kommer det vara cheerleading och truppgymnastik på kvällar och helger. Därför kommer det också vara hög takhöjd, säger Camilla.

Till skolan blir det en stor gård, där en del ligger i etager upp mot skogen. Även en stor grön planyta för rastverksamhet kommer att finnas.

– Sen har de en bit av skogen som de kan leka i. Vi kommer även väva in en motorikbana.

– Lite byggs av stockar och träd som har fällts här, säger Jakob.

Hösten 2023 ska skolan stå redo för inflyttning, dock inte vid terminsstart utan det blir lite senare.

Anna Nordström

 anna@svenskmediakonsult.se