“Var snäll, alltid”

Jag är absolut ingen morgonmänniska och i skrivande stund har jag nyligen haft en sådan morgon där saker inte riktigt flutit på som önskat. Den stora boven i dagens drama är ett snöfall som orsakat en gömd bil, blöta strumpor och stort trafikkaos på vägen till jobbet.

Detta är, givetvis, i-landsproblem – men alla är vi mänskliga varelser berättigade till våra känslor. Lyckan kommer, lyckan går. De känsloorden jag skulle använda vid det aktuella tillfället var stress och lätt irritation.

Men väl framme på kontoret möttes jag direkt av en god gärning från en kollega, vilket gjorde att mitt humör vände till det bättre. Denna goda gärning fick jag senare chansen att skicka vidare genom att hjälpa till när en bilist kört fast i snön en bit från arbetsplatsen, även det kändes bra. Plötsligt var dagen räddad, både för bilfastköraren och för mig.

Jag började fundera, vad är det som händer med oss när vi gör snälla saker mot varandra?

Cancerläkaren Stefan Einhorn, som blev ”Snällstefan” med det svenska folket efter att ha släppt boken Konsten att vara snäll, kan förklara.

Enligt honom visar magnetröntgenundersökningar att det aktiveras ett njutningscentrum i hjärnan när vi samarbetar eller är generösa. Man blir lycklig. När man blir glad pulserar blodet lite snabbare, hudens temperatur stiger, musklerna slappnar av och endorfiner frigörs. Snällheten sprider sig också som ringar på vattnet, menar han.

Exakt så har det ju också varit idag. Omgivningen lämnade positiva spår och jag reagerade i enlighet med naturen. Stefan skriver: ”Snällhet är det största vi kan erbjuda vår omvärld ­– och oss själva”.

Nyligen bortgångna Björn ”Natthiko” Lindeblad skrev i sin självbiografi ”Jag kan ha fel” att livet blir både enklare och friare om du följer din etiska kompass. Han citerar samtidigt Nora i den norska serien Skam; ”Alla du möter utkämpar en kamp som du inte vet någonting om. Var snäll, alltid.”

Med lite lunch och koffein i systemet börjar glädjemekanismen rassla igång och jag får min energi tillbaka.

Jag började fokusera på positiva saker. Ja typ, de lättade restriktionerna, det svenska medaljrekordet i Olympiska spelen, sen fyller också Fastighetsmarknaden 30 år.

Så summa summarum, var snäll. Hjälps åt eller ge någon en komplimang. Det bådar dig gott.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se