Nu blir gamla HA-boende LSS-boende

Gamla HA-gården i Härtsöga.

Nu är tidigare fastigheterna rivna och snart inleds byggnationerna för ett nytt LSS-boende med sex lägenheter i Härtsöga.

– Det här är ett boende till de med de allra största behoven, vilket är en boendetyp som vi inte riktigt har i kommunen idag, säger Christian Holm Barenfeld (M), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

I Härtsöga ska nu byggnationerna av ett LSS-boende för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar inledas.

– Det är en speciell boendeform, vilken är väldigt krävande för både byggnad och drift, säger arkitekten Astrid Prinzler, Tengbom.

Totalt blir byggnaden 700 kvadratmeter fördelad med sex specialanpassade lägenheter. När Astrid fick i uppgift att rita det nya huset hade hon mycket krav från kommunen, bland annat på ljus, värme och ljud. Ljus och värme ska kunna anpassas efter behov. Man satsar också på att det blir ordentligt ljudisolerat.

– Det var lite klurigt. De skulle vara såpass fristående att de inte hade en gemensam vägg med någon annan boende.

Detta för att kunna få det så ljudisolerat som möjligt. Byggnaden får därför en speciell form där det byggs tre villor på vardera sida som är hopbyggda med ett stort gemensamhetsutrymme och personalrum.

– Var och en har en egen gård där man inte har kontakt med grannen, man har också en egen huvudentré. I bakkant i varje lägenhet går man ut till gemensamhetsutrymmet där de kan vara med personalen om de vill. Vill de inte det kan de vara helt för sig själva i sina lägenheter.

Utseende

Med hänsyn till området har man anpassat utseendet på boendet.

– I och med att det ligger på landsbygden vi försökt hålla oss till landsbygdsspråket i huset. Det är ett lågt hus och det blir en faluröd träfasad med vita knutar.

Det blir ett klassiskt tak med tegelpannor. Man har också valt att sätta solceller på taket. Bygget eftersträvar certifieringen Miljöbyggnad silver.

Rivning

Gården bestod tidigare av en huvudlokal, en lada och ett större garage. Här huserade mc-gänget Hells Angles men år 2013 auktionerades gården ut till Karlstad Kommun.

Vad som följde var en lång rättsprocess som kommunen tillslut vann och i september i år kunde man påbörja rivningsarbetet. Nu är tomten tom och bygget av LSS-boendet kan äntligen dra igång.

– Det här är ett boende till dem med de allra största behoven, en boendetyp som vi inte riktigt har i kommunen idag, säger Christian Holm Barenfeld (M).

Christian Holm Barenfeldt (M) och Lars-Göran Melin.

Dessutom, trots att detta kommer att bli en kostsam verksamhet, blir det billigare än hur man gör i dagens läge vilket är att skicka personer med denna typ av behov externt till andra delar i landet.

– Men framförallt innebär ju det att de måste flytta från nära och kära vilket de inte kommer behöva här. Det i sig blir en service och kvalitetshöjning.

Lars-Göran Melin som är verksamhetschef för funktionsstöd har länge sett behovet av ett behovsanpassat LSS-boende.

– Det här kommer verkligen svara upp för de behoven som vi har. Det vi vill så småningom är också att få upp ytterligare en byggnad på gården för daglig verksamhet, säger han.

Boendet ska stå klart i december 2022 och första kvartalet 2023 ska det vara redo för inflyttning.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se